Tájékoztató a Szolgáló++ Ügyviteli Rendszer fejlesztéséről.

 

Felhasználom az alkalmat arra, hogy tájékoztassam Önöket a Szolgáló++ rendszer fejlesztésének menetéről.

Mint bizonyára értesült arról, az Önök által is használt Szolgáló/DOS rendszer szervezési alapjaira és tapasztalataira épülve fejleszti cégünk a Windows alatti futtatásra szánt Szolgáló++ rendszert.

 

Ez a rendszer nem a jelenlegi Szolgáló rendszer egyszerű átirata Windows alatti futtatásra. 

Bár a Szolgáló rendszer, mintegy 20 éves fennállása egyedülálló a jelenlegi magyar számítástechnikai környezetben, de a szervezési alapok és a programozás technikája, módszerei a DOS korszak lehetőségeire alapulnak.

 

Az új, Windows alapú rendszerünket ezért teljesen az alapoktól, a napjainkban elérhető legmodernebb és legmegbízhatóbb technológiával építjük, remélve, hogy ismét hosszú időre megoldja felhasználóink számítástechnikai igényeit.

A programfejlesztő eszköz objektum orientált alapú, ami a rendszer további bővítése, naprakészen tartása szempontjából biztonságos választás.

Az adattárolást SQL adatbázis kezelőre alapozzuk, ami a rendszerben keletkező „korlátlan” adattömeg biztonságos tárolásának és használatának záloga.

 

Mivel a számítógépek műszaki és szoftveres fejlődése, a Windows operációs rendszer és az új fejlesztő eszközök egy korábban elképzelhetetlen technológiai lehetőséget teremtettek, a Szolgáló rendszert alapoktól meg kellett változtatnunk. Az eltelt időben a felhasználók igényei is megnőttek a programok kezelésével és kényelmi szolgáltatásaival szemben, valamint lényegesen több és rendezettebb információt várnak a rendszertől. Ezért nem is gondoltunk arra, hogy a Szolgáló rendszer Windows platformra átvitele megoldást teremt, kezdetektől egy új, ’minden igényt kielégítő’ új rendszer fejlesztésében gondolkoztunk.

 

Az új rendszer tervezésekor azt a célt tűztük ki, hogy a rendszer termelésirányítási, termeléskövetési, ügyviteli, számlázási és könyvviteli igényeknek feleljen meg, de ezen kívül a gazdasági-jogi környezet által felvetett különleges igényeket is kielégítsen (pl. ISO9000 adminisztratív és ügyviteli támogatása, szoftver jogi problémák védelmére szolgáló hardver/szoftver leltár, stb.).

 

Az új rendszer természetesen átveszi a Szolgáló rendszer hosszú pályafutása alatt felhalmozott szakmai tudást, tapasztalatot, de az új lehetőségeknek megfelelően bővíti és csiszolja a Szolgáló++ rendszer a használt módszereket, algoritmusokat. Lesznek azonban olyan korábban megismert szolgáltatások is, amelyek nem lesznek megvalósítva, vagy más módon lehet elérni a kívánt eredményeket.

Természetesen látványosan bővül a szolgáltatások köre, korábban soha el nem képzelhető lehetőségeket adva felhasználói kezébe.

Az új rendszer nem csak egy ügyviteli rendszer, de ’adatkezelő’ szerszám, amely a vele együtt dolgozó felhasználójának a fejlesztők által nem is tervezett, egyéni igényeinek megoldására is alkalmas eszközt biztosít.

 

Természetesen a DOS-os Szolgáló rendszer használatát még több évig biztosítjuk, de új rendszerek indítását már csak a Szolgáló++ rendszerrel vállaljuk. Jelenlegi felhasználóinkat idővel az áttérésre ösztönözzük.

Azt szeretnénk elérni, hogy az új rendszer megismerése, kipróbálása és a jelenlegi Szolgáló rendszerben nem megvalósított szolgáltatások esetleges használatba vétele után egy alkalmas pillanatban cseréljék le rendszerüket.

Természetesen biztosítjuk a két rendszer egymás mellett élését, illetve az új rendszer részleges használatának lehetőségét is és vannak eszközök a jelenlegi rendszer adatainak átemelésére az új rendszerbe, vagyis az áttérés ’fájdalommentes’ végrehajtására.

 

Az áttérés feltétele, hogy minden munkahelyen Windows 2000, XP vagy Vista illetve újabb operációs rendszer fusson. Az áttéréshez mindenképpen javasolt az új rendszer megismerése, hiszen alapvetően tér el. Az áttérést megelőzően egy próba feldolgozással szükséges megállapítani, hogy a korábbi rendszer minden szolgáltatását ki tudjuk-e váltani az új rendszerrel.

 

A rendszerkövetési szolgáltatást igénybe vevő felhasználóink ingyenesen vehetik használatba az új rendszer jelenlegi Szolgáló/DOS szolgáltatásokat nem lényegesen meghaladó részét és természetesen díjtalan segítséget kapnak az áttérés feladatainak megoldásához.

 

Moravecz László

ügyvezető