A Szolgáló Rendszer programjainak választására szolgáló WiseMenu program indítása az eMeL Bt.
 KSZStart.exe segédprogramjának segítségével
Windows 32 bites környezetekbe.

 

 

A Windows 32 bites környezetek a Windows 95, 98, ME, és a Windows NT, 2000, XP rendszereket jelenti. Ezeknek a rendszereknek a kezelő felülete és a telepítés módja nagymértékben és lényegében azonos.

 

A Windows alatti üzemeltetéshez lehetőség van ugyan egy ikonnal DOS üzemmódban indítani az aktuális munkahelyre vagy a hálózat egy távoli gépére telepített rendszert, mint az a WMInsW32.doc szövegben olvasható, de ez az egyszerű megoldás csak akkor használható jól, ha nem kívánunk bejelentkező neveket használni illetve a munkahelyen indított ikonhoz tartozó batch, ezen keresztül a hozzá tartozó menü a munkahelyhez kapcsoltan fix, a felhasználó személyétől függetlenül azonos.

A jogosultsági szolgáltatások használatának igénye esetén ez már nem megfelelő.

 

Jogosultsági szolgáltatások igénybevételéhez és egyéb szempontok miatt készítette el az eMeL Bt. a KSZStart programot.

 

 

A KSZStart program a következő módon működik:

 

A KSZStart program elindítása után beolvassa a program exe filejával azonos könyvtárban található KSZStart.ini állományt.

Ebben a paraméter állományban keresi az adott programot indító felhasználónév vagy munkahelynév bejegyzését. Ha megtalálja, akkor a bejegyzésben szereplő nevű menü leírást indítja el, vagyis személyre ill. munkahelyre szabva egyedi menüket ajánl ki.

Ezzel egyidejűleg a Szolgáló rendszer számára a munkahelynév és felhasználó név adatokat rendelkezésre bocsájtja, hogy az adminisztrációs és jogosultság vizsgálat célokra használni tudja a valós azonosító adatokat.

 

 

A fentiek előnyei az egyszerű indítással szemben:

 

A bejelentkező személy neve és munkahelye korrekten adminisztrálásra kerül a Szolgáló rendszer programjaiban, vagyis a Novell-es hálózatokhoz hasonlóan rendelkezésre áll az adattárban az az információ, hogy ki. mikor és melyik munkahelyen végezte az adat módosítást.

 

A bejelentkező névhez vagy munkahelyhez rendelten kapja meg a felhasználó a Szolgáló rendszer főmenüjét, ami így teljes mértékben személyre (ill. egyéb igényeknek megfelelőre) szabható.

 

A menüpontok kiajánlásával már egy egyszerű jogosultsági rendszert kínálhatunk, sőt a menüben a programok indításakor is megadhatunk parancssori paramétereket (lásd a lehetőségeket az INF dokumentumokban). Ezekkel a parancssori paraméterekkel egy durva (de hatékony) jogosultsági rendszer építhető fel.

 

A bejelentkező névhez és/vagy munkahelyhez (ugyancsak az INF dokumentumokban leírtaknak megfelelően) kapott dolgozó/munkahely azonosító kód használatával igénybe vehető már a nagyon részletesen kidolgozott és finoman hangolható jogosultsági rendszer (a paraméter adattárban beállított jogokkal).

 

Lehetőség van a windowsos munkahely konfigurálására a Szolgáló rendszerbe belépéssel, pl. a munkahely órájának szinkronizálására a szerver órájával.

 

Mivel nem szükséges permanensen létező meghajtó betűjelet használnunk, megadható a programindítás az általánosabb (UNC) névvel, vagyis a \\szervergép_neve\meghajtó_a_szerveren\alkönyvtár_név\programnév módon.

Természetesen az így megadott hálózati címzés alapján a KSZSTART program ideiglenes meghajtó betűjelet ad, ami csupán a Szolgáló rendszerbe belépéstől, a kilépésig érvénye.

Ennek két előnye is van.

Mivel a Windows ’szereti’ elfelejteni a szerver megosztott könyvtáraira mutató meghajtókat, ez a rossz ’szokás’ gyakran működési problémák oka.

A másik előny sokkal prózaibb:

A Windows 98/ME gépeken megosztva a szolgáló rendszer könyvtárát (\KSZ) csak további négy munkahely a „szerver” funkciójú gépre csatlakozására van lehetőség (vagyis 5 munkahely alkothatja a hálózatot).

Ha Windows 2000-et vagy XP prof változatot használunk a szerver gépnek, akkor már 10 munkahely alkothatja a hálózatot (a főgép + 9 munkahely). Persze 9 munkahely használata esetén már célszerű a főgépen semmilyen munkát nem végezni, hagyni, hogy a szerver feladatát lássa el.

Ezek a munkahelyszám megszorítások marketing okokból vannak, a Microsoft szeretné, ha a lényegesen drágább szerver szoftvereit vásárolnák a felhasználók.

Ha egy hálózatban 10-nél több munkahely található, de ezek közül egyidejűleg csak 10-nél kevesebb kíván csatlakozni a Szolgáló rendszerhez (a szerverhez), akkor ez a módszer lehetővé teszi a lényegesen olcsóbb munkahely változatú operációs rendszer használatát a szerver gépen.

 

Telepítés, használatba vétel.

 

A menüző program telepítéséhez elsőként a lemezre kell másolni a WiseMenu.exe 1.08 vagy azt követő változatát.

Ez a program a Szolgáló Rendszer új verziójának betöltésekor automatikusan betöltődik.

 

Elsőként a Windows munkafelületén keresnünk kell egy helyet ahová elhelyezzük a Szolgáló Rendszer indító ikonját. Ezt követően ezen a ponton az egér jobb billentyűjével kattintva az alábbi vagy hasonló képernyő jelenik meg, ezen válassza az Új > Parancsikon menüpontot:

 

 

 

 

 

 

Természetesen a KSZSTART.exe meghatározásához igénybe veheti a Tallózás gombot is valamint nem csak már létező meghajtóra (drive) hivatkozhat, hanem hálózati elérést is megadhat, mint az az alábbi példán látszik:

 


 

A nem csatolt meghajtókra, vagyis a hálózat más gépein elérhető, de betűvel nem azonosított meghajtókra való hivatkozáshoz is igénybe veheti a Tallózás gomb segítségét és a Hálózati helyek-be belépéssel keresheti meg a gépet és azon a megosztott meghajtókat.

 

A nem csatolt meghajtók használatának lehetősége további használati kényelmet és biztonságot ad.
Ekkor a KSZSTART.exe program ideiglenesen létrehoz (csak futtatásának időtartamára) egy lemezegység betűt, amit a DOS-os programok használni tudnak.

Például:

 

A parancsikon létrehozása ablakban ezután a Tovább gombot megnyomva megadhatja a képernyőre kerülő ikon nevét:

 

 

 

 

 

Ekkor létrejön a munkafelületünkön egy ikon, amivel indítható a rendszer.

 

 

 

 

 

ß

 

 

Ha a felhasználó ekkor rákattint az újonnan létrehozott ikora, csak egy hibaüzenetet kap, mint amit az alábbi. Ez arról tájékoztat, hogy még nem történt meg a KSZSTART.INI állományban az adott munkahely vagy felhasználó névhez az elindítható menüállomány hozzárendelése.

 

 

A programmal azonos alkönyvtárban található KSZStart.ini file tartalmazza a munkahelyhez vagy a bejelentkező személyhez kapcsolódó menüfile nevét.

Ha valamely felhasználónál ez nem kitöltött, akkor annak belépését, vagyis Szolgáló Rendszer használatát a program elutasítja.

 

A fenti elutasítás annyiban szerencsés, hogy a KSZSTART.INI állományba ennek hatására automatikusan bekerül a munkahely és a felhasználó neve, de természetesen nincs hozzá rendelve még kapcsolódó menüfile. A bejelentkező nevek és munkahely nevek természesetesen szövegszerkesztővel is bevihetők, de ez az automatikus felvételi lehetőség megkönnyíti a kitöltő személy munkáját.

 

A KSZSTART.ini paraméterező állomány az alábbi tartalmú lehet:

 

<programmal azonos könyvtár>KSZSTART.INI:

[MENU_USR]

Rendszergazda=

[MENU_STN]

EMEL-P4=

 

Ha meghatározzuk a Rendszergazda nevű felhasználó számára rendelt menüfilet, akkor azt indítja el a program a bejelentkezéskor. Például ha a Rendszergazda=SZ0.MNU változattal módosítjuk a KSZSTART.INI sorát

akkor ha valamely munkahelyen a Rendszergazda belépési nevet használó felhasználó kattint az indító parancsikonra, akkor számára az SZ0.MNU menüvezérlő állomány használatával nyílik meg a Szolgáló rendszer menüje.

 

Mivel ez az INI file a programmal azonos alkönyvtárba kerül, lehetőség van arra, hogy egy read-only állapotú (csak olvasási jogosultságot adó) könyvtár jelző megvédje az illegális módosítástól, vagyis csak a rendszergazda módosíthassa.

 

A kapott új ikon kiválasztásával egy DOS ablakban megjelenik a Szolgáló rendszer személyre szabott programválasztó menüje. A menü használata a hagyományos DOS menüzéssel azonos módon történik.

 

Lehetőségünk van több Szolgáló ikon elhelyezésére, de nem szükséges. Egyetlen ikonnal is lehetővé válik, hogy egy időben több Szolgáló program fusson (pl. egyik ablakban a számlázás, egy másik ablakban a raktári ügyvitel és egy harmadikban havi listázások) vagy akár azonos program is futhat több ablakban. A több ablakos használat lehetővé teszi, hogy az egyes ablakokban a programok önállóan fussanak, mintha egy számítógépes hálózat önálló számítógépei lennének (természetesen egyetlen képernyő, billentyűzet és közös nyomtató használattal)

A több példányos futtatás csak a Windows kezelésében jártas felhasználók számára célszerű, hiszen a felhasználónak gondoskodnia kell az ablakok közötti mozgásról és nem tévedhet el az egyszerre futó több feladatban.


 

Alapértelmezetten, az ikonra másodszorra kattintva, nem indul el még egy példányban a Szolgáló rendszer, hanem egy figyelmeztetést kapunk arról, hogy az már fut egy példányban. Erre az alábbi üzenet figyelmeztet.

 

 

Ettől eltérni az INI fileban található alábbi bejegyzéssel lehet:

[APPLICATION]

MULTIEXECUTE=I

 

A KSZStart.exe számtalan lehetőséget és opciót tartalmaz, amelyek részletesen nem taglalhatók ezen dokumentációban, mégis érdemes egy a munkavégzés szempontjából fontos opciót megismerni. Az INI fileban elhelyezhetünk egy parancsfuttatási kérést.
Tetszőleges parancsot futtathatunk így, ami kapcsolódik a Szolgáló rendszer elindításához.

Az alábbi bejegyzés a EMEL-1707 nevű Windows szerver használata esetén a munkahely óráját beállítja a szerver órájával megegyezően:

 

[AUTORUN]

AUTORUNCMD=net time \\EMEL-1707 /set /yes

 

A példában a szerver név EMEL-1707, ami értelemszerűen módosítható.

Természetesen Novell ill. más rendszerek esetén is megadható a megfelelő időszinkronizáló parancs. Az időszinkronizálás fontos, mivel ennek elmulasztása kellemetlen hatásokat eredményezhet.

 

--- © eMeL Bt. ---