A 'Szolgáló' rendszer hardver, szoftver igénye.

 

Az eMeL Bt. 'Szolgáló' rendszere Clipper programnyelven íródott és a Clipper 5.2 verziója által meghatározott hardver ill. szoftver követelményeket támasztja.

 

A rendszer programjai már XT számítógépen is működőképesek, bár ekkor a programok sebessége elfogadhatatlanul alacsony. Gyakorlati munkavégzéshez legalább 286 vagy 386SX számítógép szükséges. Ezeknek a sebessége már elfogadható, de a programok komfortfoka alacsony és nem gazdaságos a programhasználat sem, mivel gyakran a gépkezelő várakozik a számítógépre és nem fordítva.

Optimális választás egy gyors 386 vagy normál 486SX illetve 486DX számítógép. Ezek sebessége és processzor teljesítménye arányos a rendszer elvárásaival. Természetesen a gyors 486 vagy PENTIUM processzoros gépek további sebességnövekedést kínálnak és a rendszer későbbi verziói kihasználják majd ezek képességeit is.

 

A munkahelyek számítógépeiben már a minimális 640 Kbyte RAM memória elegendő a használathoz, de ajánlott a legalább 1 Mbyte memória használata még az alacsonyabb processzor teljesítmény esetén is (pl. 286, 386SX).

A memória mennyiségének növekedése javítja a számítógép futási sebességét, de a mai gépekben szokásos legkevesebb 4-8 Mbyte RAM mennyiségnél több már nem indokolt, ez nem okoz lényeges futásidő változást.

 

Mivel a jelenleg alapfelszereltségnek számító gépek ennél az igénynél nagyobb processzor teljesítményt és memóriát kínálnak és a számítástechnikában nagyon gyors az elavulási sebesség csak komoly takarékossági ok esetén javasolható a mindenkori, a piacon kialakuló 'standard' (legjobb ár/teljesítmény viszonyú, alapmodellként leginkább kínált) gépnél alacsonyabb kapacitású gép vásárlása.

A gép kapacitás választásakor mindenkor figyelembe kell venni a gépeken futtatni kívánt más rendszerek, leginkább a Windows alapú rendszerek, erőforrás igényét. Mivel a jövőben az eMeL Bt. is megjelenik Windows 95 és/vagy Windows NT felület alatt futó (új a Szolgáló rendszertől független) programokkal és évek mulva a Szolgáló rendszer is Windows felületen fog futni, ezért az új gépek beszerzésekor a fent említett 'standard' gép beszerzése indokolt.

 

A munkahelyben futó DOS verziószáma legalább 3.1 kell legyen, de bár működik a rendszer, mégsem javasolható ilyen alacsony verzió használata. Működő gépek futnak MS-DOS 3.3, 5.0, 6.2, 6.22;  PC-DOS 3.3, 6.3;  Novell DOS 7 verziók alatt futó szóló és/vagy hálózatba kötött számítógépeken. Lehetőség esetén javasolt a Windows '95 DOS ablakok vagy az IBM OS/2 DOS ablakok használata. Ezekben a Szolgáló rendszer működése probléma nélküli.

Kipróbáltuk a rendszert és korlátozottan, a menüző rendszer módosításával   Windows 3.1, Windows NT környezetben is használható.

 

A rendszer alkalmas hálózati használatra. Javasolt a NOVELL NETWARE használata, mivel ez komoly teljesítményt (sebességet) jelent és magas az adatbiztonsága is. Ha olcsóbb megoldást igényelnek, használható minden DOS 3.1 hozzáférés kompatibilis hálózat vagyis gyakorlatilag minden elterjedt hálózat megvalósítás. Ezek a leggyakrabban pont-pont (peer to peer) hálózatok azonban 2-3 munkahely számot meghaladó hálózati igény esetén komoly sebesség problémákat jelenthetnek és lényegesen alacsonyabb az adatbiztonságuk, ami komoly problémák és veszteségek forrása lehet.

Szintén olcsó de korlátozott munkahelyszámot (3-6, felhasználásoktól függően) biztosító megoldás a Windows 95 felületen futó számítógépek hálózatba kapcsolása és a rendszer DOS ablakban futtatása. Nagyobb munkahelyszám használatára a Windows NT szerver ad lehetőséget.

A NOVELL NETWARE 2.00 verziójával már működik a rendszer, de javasolt a minimális 2.15 verzió használata. A 2.15-ös verziót megelőző változatok adatbiztonsága és teljesítménye lényegesen csekélyebb. Jelenleg már csak a 3.1 és 4.0 NETWARE verziók kaphatók, új hálózati program vásárlásakor ebből választhatunk. Ebben az esetben a hálózati kiszolgáló gép (server) nem használható munkahelyként. A korábbi 2.15 vagy 2.2 NETWARE verziókban megvalósítható, hogy a server egyúttal munkahelyi feladatokat is ellásson. Ez a takarékos megoldás csak 3-5 munkahelyes hálózat méretig javasolható, efölött a szerver munkahelyként használata nem indokolt. Ha az anyagi korlátok nem kényszerítenek, egyáltalán nem javasolható a munkahelyként is használható (nem dedikált) server felépítés használata adatbiztonsági okokból.

A server funkcióra legalább 386, de inkább 486 számítógép javasolható.
A Pentium processzoros gépek alkalmazása ebben az esetben sem indokolható, legfeljebb csak az igen nagy, 10-20 munkahelyes hálózatokban.

A server legalább 4-8 Mbyte RAM memóriát kell tartalmazzon a Novell verziójától és a kezelni kívánt lemezkapacitástól függően. Általánosan kijelenthető, hogy a memória növelése nagyobb teljesítmény növekedést produkál mint a processzor teljesítményének növelése. Javasolt a mai 500-1000 Mbyte szokásos lemezkapacitások mellett a 8 Mbyte vagy nagyobb memória használata.

A hálózat teljesítménye a használt winchester és hálózati csatolókártya típusától és minőségétől is erőteljesen függ. Normál esetben a szokásos winchester technológia megfelelő, de nagyon nagy rendszerek esetén igény merülhet fel jobb (és drágább pl. SCSI) winchesterek használatára. A rendszer működik a régebben használt ARCNET (2.5 Mbyte/sec sebesség) hálózati csatolókártyákkal is, de jelenleg elterjedtség, ár és teljesítmény alapján az ETHERNET (10 Mbyte/sec) hálózat használata a javasolt. A rendszer nem indokolja ennél gyorsabb és költségesebb eszközök használatát. Sok munkahely igénye esetén 5-10 munkahelyenként önálló hálózati szegmens kialakítása indokolt, egy-egy szegmens a serverben önálló hálózati csatoló kártyára csatlakozzon. A Novell serverbe max. 4 db hálózati csatolókártya helyezhető és ezek típusa is eltérhet. Régi Arcnet hálózatok bővítésekor javasolható, ha technikai problémák nem korlátozzák, az új munkahelyek Ethernet hálózatra kapcsolását vagyis a szerverbe új Ethernet kártya elhelyezését a régi Arcnet mellé és az új munkahelyeket Ethernet kábelezéssel csatlakoztatni.

 

A hálózati szerver gépet (akár Novell, Windows NT vagy csak egy egyenrangú hállózat adatokat tároló gépe) mindenképpen szünetmentes áramforrással kell ellátni. Ennek elmulasztása komoly adatvesztést, rendszerösszeomlást eredményezhet.

A hálózati munkahelyeket illetve az önálló gépeket nem szükséges szünetmentes árammal ellátni, de lehetőség esetén ez célszerű, hasznos döntés.

 

Hálózatokban nem szükséges homogén munkahelyi teljesítmény használata, sőt előnyösebb, ha a munkahelyi igényeknek megfelelően eltérőek a számítógép teljesítmények. Célszerű előzetesen felmérni a munkahelyek számítási és nyomtatási teljesítmény igényét a gépek megvásárlása vagy beállítása előtt. Mindenképpen indokolt, hogy a hálózat legalább egy munkahelye kiemelkedő számítógép teljesítménnyel rendelkezzen, hogy az időigényes vagy időkritikus feldolgozásokra ezt vehessük igénybe. Ez célszerűen egy gyors 486-os gép 4 Mbyte memóriával és Ethernet csatlakozással.

 

A rendszer nyomtatói mind hagyományos tűs (mátrix), mind új típusú "festékcsepp" (inkjet, buble jet) vagy lézernyomtató lehet. A rendszer alapértelmezésben az EPSON és az IBM PROPRINTER nyomtatóvezérlő kódokat használja, de paraméterezhető a HP PCL nyomtatóvezérlő nyelv használatára (pl. HP DESKJET és LASERJET illetve ezt emuláló nyomtatók). A nyomtatóvezérlő karakterek szabadon definiálhatók, tehát gyakorlatilag minden típusú nyomtatóra beállíthatók. Egy munkahelyre egynél több nyomtató is csatlakoztatható speciális igények esetén és munkahelyenként önállóan paraméterezhető a munkahelyhez kapcsolt nyomtató(k) típusa.
Nem minden munkahely igényli nyomtató csatlakoztatását. A nyomtató igénye is a munkahelyen használni kívánt szolgáltatásoktól függ, ezek nyomtatási minőség és mennyiség igénye meghatározó a munkahelyi nyomtató kiválasztásakor. Lehetőség van központi nyomtató használatára is. Ebben az esetben a hálózati serverre csatlakoztatható egy nyomtató és erre bármelyik munkahelyről készíthetünk listákat. Ez nagytömegű, időben elcsúsztatva nyomtatható listázások használatára célszerű, de nagy megtakarítást érhetünk el nagyobb hálózatokban, mivel nyomtatóval nem rendelkező munkahelyekről is indíthatók a listázások és a programok gyorsan elvégzik a listázás művelete, nem kell sokat várakozniuk a lassú nyomtatók miatt. Az ügyviteli folyamatok megszervezésekor ez is egy lehetőség.

 

--- (c) eMeL Bt. ---